tisdag, september 08, 2009

Avknoppningar inom underrättelseetablissemanget

HAX uppmärksammar en artikel i Expressen som berättar att "Ett säkerhetsföretag med kopplingar till FRA och det hemliga elitförbandet SSG misstänks vara infiltrerat av grov organiserad brottslighet och rysk underrättelsetjänst. Rikskriminalen har varnat Musts ledning att försvarshemligheter kan läcka ut till tungt kriminella."

Jag undrar vad säkerhetsföretag som knoppas av från eller har kopplingar till FRA och SSG erbjuder för tjänster. Exporterar man sina tjänster till auktoritära stater? Utövar svenska myndigheter någon kontroll över sådan export?

Uppdatering. Niklas Ekdal skriver på Newsmill om frilansande militärer. Med anledning av diskussionen i kommentatorsfältet har jag talat med Johan Westerholm och kommit fram till att ordet avknoppning var ett olyckligt valt ord. Däremot vidhåller jag att det är ett potentiellt problem när f.d. militärer och personer från andra skyddsklassade tjänster "startar egen låda". Jag förutsätter att för personer som genomgått avancerad militär utbildning eller blivit skyddsklassade finns det begränsningar för vad man efter statlig tjänst får göra. Frågan är om detta behöver skärpas och hur efterlevnaden kontrolleras. Som Niklas Ekdal skriver borde detta vara en prioriterad fråga för SÄPO och Försvarsmakten.

På min fråga vad det är för tjänster som det i Expressen aktuella företaget erbjuder har jag nu uppfattat att det framförallt handlar om personskydd (livvakttjänster). Jag har ingen principiell invändning mot sådan verksamhet så länge som det sker enligt gällande regelverk och med vederbörlig tillsyn.

Bloggar
Opassande

7 kommentarer:

Dennis Nilsson sa...

Ja, hade någon förväntat sig något annat!??

Alla sådana här organisationer är rena rama läskpapperet för diverse "mullvadar", som har som "affärskoncept" att sälja och köpa "information".

Ifall "informationen" har någon förankring i verkligheten eller inte är det heller inte så noga med.

Låter som en dålig spionroman...

Anonym sa...

Varför ändrade du din text, jag tycker att den första versionen var bättre, var det något du kände dig obekväm med?

Jag hade nämligen din första version öppnad i en tabb, men saker kom emellan, så när jag skulle skriva denna kommentar var bloggposten borta. Dessutom, google hann faktiskt cacha din första version och någon hann tom. tala om detta på HAX blogg. Vi är nog många med samma undran som jag började detta med.

Det jag skulle skriva var: Varför sätter jag Expressens "nyhet" samman med det där fartyget Arctic Sea? Bara en svag känsla, inget konkret. Faktum är ju att allt i Expressens artikel är gammalt, från några månader till över ett år. Det känns som om artikeln varit tvungen att samla damm, kanske med argument om "rikets säkerhet", bara så att de hunnit städa upp ordentligt innan den publicerades.

-Kluris

Mark Klamberg sa...

Kluris,
Jag tyckte först texten var tjatig så jag raderade. Sen visade det sig att ett antal personer uppskattade den så då skrev jag en kortversion.

Johan Westerholm sa...

Mark

Jag känner till företaget och måste för att hejda ryktesspridningen meddela dig och andra följande:

SSG är uppbyggt kring visstidsanställda unga män. Unga män som under ett par tre år tjänstgör i Försvaret.

Några av dessa har efter att kommit hem från missioner i Congo, Afghanistan etc. och lämnat försvaret valt att starta säkerhetsföretag. Det finns i dag två stycken sådana, inbördes konkurenter. Och tyvärr, dessa uppvisar hos sin personal ett tvärsnitt av befolkningen. Inte alla är begåvade med gott omdöme.

Naturligtvis har de kontakter in i FMFO och FRA sedan tidigare liv som kan medge uppdrag åt FM men det har ingenting med avknoppning att göra.

Ring gärna om du undrar över något, faktabserad argumentation är alltid bättre.

Mark Klamberg sa...

Tack Johan!
Jag ringer.

Anonym sa...

Jag tycker anklagelserna i Expressen blev helt trovärdiga först med den avslutande meningen om VD:ns kommentar.

"Stålbad".

Endast högerextremister/kriminella mc-gäng (de är förvånansvärt ofta samma människor) använder den språkestetiken.

Entry 23 Eco of Kristofer sa...

herr westerholm: Alla underrättelsetjänster värda namnet är uppbyggda kring unga visstidsanställda män i isolerade celler. Det behöver inte betyda att ledningen är oskyldig omedveten eller opåverkad för det. Information kostar och ibland är priset för högt.

För övrigt, om det finns en misstanke om att FRA står under inflytande av främmande makt så är det för övrigt precis vad alla räknar med kommer att hända. Det beror på det systemfel med vilket FRAs nya spaningsgren (jag gillar den delen som bevakar att funktionen i våra kablar är intakt) har implementerats.