torsdag, februari 11, 2010

Nej till Swift

Europaparlamentet har röstat nej till det temporära Swift-avtalet. Swift är ett belgiskt företag som förmedlar banktransaktioner. Avtalet syftade till att ge amerikanska myndigheter möjlighet att övervaka våra banktransaktioner i syfte att hitta terrorister.

Läs mer hos Cecilia Wikström (fp) och Lena Ek (c) från den liberala gruppen (ALDE) som röstade nej. Jeanine Hennis-Plasschaert är den ansvariga rapportören som tagit fram den resolution mot avtalet som Europaparlamentet röstade igenom. Hon tillhör också ALDE.

Jag har i ett tidigare inlägg förklarat varför jag gått från att vara försiktigt positiv till detta avtal för att nu vara negativ. Det berodde på den rapport som Jeanine Hennis-Plasschaert (ALDE) tagit fram där hon granskat hur utbytet mellan Swift och amerikanska myndigheter i praktiken fungerat och fortsatt komma att fungera. Det visade sig då att mekanismerna i avtalet som ska begränsa amerikanska myndigheters tillgång till banktransaktioner kommer att kringgås eftersom nämnda mekanismer innehåller undantag som är alltför generösa.

Bloggar
DN, SvD, Per Ankersjö, Rick Falkvinge, HAX, Opassande, Olof B, Mathias Sundin, Christian Engström

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag tror inte att parlamentets rungande nej har så mycket att göra med personlig integritet som med tunga företag och deras transaktioner att göra. USA hade kunnat skaffat sig en lite otäck konkurensfördel genom elektroniskt spioneri.

-steelneck