onsdag, mars 03, 2010

Både RUT och ROT riskerar att ryka

Kent Persson tipsar mig om en intervju med Lars Ohly där han förklarar att vid en rödgrön valseger ryker både RUT-avdraget för hushållsnära tjänster och ROT-avdraget för renovering och ombyggnad av fastighet. Det var konsekvent av Ohly, men jag tror inte det är bra för värna arbetstillfällen eller kampen mot svartarbete. Det har samtidigt visat sig att RUT-avdraget är populärt hos socialdemokraternas företrädare, såväl som hos låg- och medelinkomsttagare. Enligt statistik från SCB och Almega är 24 % av de som utnyttjade RUT-avdraget låginkomstagare och 47 % är medelinkomsstagare. Vanligt folk gillar dessa avdrag. Avslutningsvis, via Nina Larsson hittar jag två tips från Andreas Bergh, läs gärna dem.

2 kommentarer:

Anonym sa...

http://storstad.wordpress.com/2010/03/02/att-trixa-med-siffror/ läs denna och gärna kommentarerna.

Anonym sa...

De tio kommuner som tar ut mest skattreduktion per invånare (över 20 år):
Danderyd
Lidingö
Täby
Sollentuna
Lomma
Nacka
Vaxholm
Vellinge
Kungsbacka
Höganäs


Teorin om att de låginkomsttagare som tar ut reduktionen är hemmafruar med rika män stämmer troligen också – även om det smyger in både ett Degerfors och ett Lindesberg på listan. De tio kommuner där kvinnor med inkomst under 80000 (de två lägsta grupperna) tar ut mest reduktion per kvinnlig invånare är:

Degerfors
Danderyd
Lidingö
Båstad
Ulricehamn
Lindesberg
Vellinge
Höganäs
Simrishamn
Strängnäs


från kommentarerna till Marikas inlägg. Det verkar som många av de med lägst inkomster som utnyttjar rut tillhör en familj med en hög inkomst. Det finns en hel del som döljer sig bakom siffrorna som inte kommer fram.