måndag, juni 21, 2010

Åklagare inleder förundersökning avseende Lundin Oil

DN, Expressen, SvD och GP rapporterar att kammaråklagaren Elving vid Internationella Åklagarkammaren inlett förundersökning mot Lundin Oil beträffande folkrättsbrott (krigsförbrytelser) i Sudan. Eftersom utrikesminister Carl Bildt suttit i Lundins Oils styrelse under den aktuella perioden får frågan en politisk dimension.

I grunden anser jag det är bra att europeiska företags och dess företrädares ansvar för brott i konflikter i och utanför Europa kan prövas. Det gäller även svenska företag och dess representanter.

Av GPs uppgifter framfår att förundersökningen precis har inletts. Utifrån detta uppfattar jag att åklagaren ännu inte har riktat misstanke mot och underrättat någon som skäligen misstänkt. Om detta skulle hända beträffande Carl Bildt bör han överväga de politiska konsekvenserna. Än mer allvarligt vore det om åklagare i ett senare skede skulle finna tillräckliga skäl för att väcka åtal.

Bloggar
Peter Soilander I Roger Jönsson I Björn Fridén I Martin Moberg I Juridikbloggen

1 kommentar:

Anonym sa...

Tajmingen av det hela känns ändå väldigt politiskt. Detta handlar om något som skedde för ett antal år sedan, och just nu sommaren innan valet kommer det upp...

Misstänker att folk suttit på info en stund och den granskning som skett (bok, rapporter) etc, beställts/finansierats för att det skulle ligga perfekt i tiden för att skada Bildt i valrörelsen.

Frågan om han är skyldig eller inte är en annan femma.