onsdag, juni 09, 2010

Göran Persson berömmer alliansens budgethantering

Göran Persson har i en intervju i SVT berömt alliansregeringens budgethantering. Det var även under Persson som det skedde en tillnyktring hos socialdemokraterna vad avser beskrivningen av orsakerna till 90-talskrisen. Läs finansdepartementet bokslut från 2001 över 90-talskrisen. Av den framgår att grunden till 90-talskrisen lades på 80-talet genom att den dåvarande socialdemokratiska regeringen inte stramade åt ekonomin. Överhettning, kostnadskris och en kraftigt övervärderad krona ledde till krisen.

När Persson inte längre är kvar i politiken, hur ser prognoserna ut för en ansvarsfull ekonomisk politik ut under de rödgröna? Lars Ohly ser enligt en DN-intervju pengar som en viktig drivkraft för de mest högavlönade elitidrottarna, men för företagarna ska skatterna höjas. Ska fotbollspelare vara mer jämlika än andra? Är detta den moderna klasskampen? Vill vänsterpartierna krossa företagandet? Eller spelar Ohly okunnig? Är det en tankevurpa i den högre skolan? Vissa kanske tror att Ohly är ett spöke, men sanningen är att han finns på riktigt och kan bli Sveriges nästa finansminister. Det är inte konstigt att socialdemokraterna backar i opinionsmätningarna.

8 kommentarer:

profanum_vulgus sa...

Sverige har ju haft tre ekonomiska kriser under efterkrigstiden, alla har sammanfallit med borgerliga maktövertaganden. En slump?

Hur var det med företagandet i Sverige, var det starkare eller svagare efter skattereformen 1991?

Mark Klamberg sa...

Profanum,
Socialdemokratiska regeringen anno 2001 har gett sitt svar.

pros sa...

Så avregleringen av kreditmarknaden 1985, fastighets bubblan som följde, 2 "korumperade" sossar som går bakom ryggen på regeringen palme. Borgliga vinsten 1991 och deras skatte förändring, har inget med saken att göra?

http://sv.wikipedia.org/wiki/Novemberrevolutionen_(Sverige)

Mark Klamberg sa...

Pros,
Man (t.ex. fp och s) borde ha genomfört skattereformen före kreditavregleringen, istället för att vänta till 1991.

Anonym sa...

Varför är det alltid någon annans fel när något går dåligt för högern? Där kan man snacka om att inte ta ansvar.

profanum_vulgus sa...

Mark Klamberg:
Har den? Säger sossarna något så måste det väl vara så?

Men nu är det alltså den liberala vågen på 80-talet som är skurken, men mer liberalism så löser det sig?

Var det 80-talets liberalism som låg bakom krisen under denna mandatperiod också?

Åsa sa...

Angående de löjliga kommentarerna till vänsterpartiet vill jag påpeka att jag (som anser mig tillhöra den frihetliga vänstern) höll denna blogg för att stå över sådana dumheter.
Att vänsterpartiet skulle vilja "krossa företagandet" är en så förlegad propagandistisk och antiintellektuell nidbild att jag inte kan annat än att ta den in i bedömningen av dina framtida analyser. I realiteten är V ett av de mest företagsvänliga partierna vi har i svensk politik - om företagarna själva får betygsätta politiken. http://www.dn.se/ekonomi/mp-och-v-stods-av-foretagarna-1.974181

Att enskilda ska förmås göras rika på andras bekostnad kan inte ses som ett mål i sig med politiken och jag förstår inte varför det skulle vara en liberal åsikt. Jag antar att vi frihetsivrare har mindre gemansamt än jag trodde, när intelligent folk som du ibland väljer att prioritera anti-vänster istället för pro-liberalt.

(Att Ohly gjort bort sig ordentligt genom att inkonsekvent utnämna elitidrottare till något sorts förtjänt skattefrälse, det är vi däremot överens om att det är riktigt pinsamt och det har fått mitt förtroende på svaj ordentligt.)

Mark Klamberg sa...

Åsa,
Det är ju bra att vänsterpartiet vill ta bort sjuklöneansvar för företag med mindre än 10 anställda.

Om vänsterpartiet i eventuella regeringsförhandlingar väljer att prioritera detta lika högt som eller högre än förslagen om skattehöjningar för företagare så är jag beredd att omvärdera partiets företagarpolitik.