tisdag, juni 15, 2010

Rödgröna vill höja avgifter för att ha ungdomar anställda

Idag skriver de rödgrönas partiledare på DN Debatt om sin samlande politik för jobben. Per Altenberg klär effektivt av artikeln i sitt inlägg "Kejsaren är naken". Därutöver skulle jag vilja kommentera att de rödgröna vill "investera i en rivstart för Sveriges unga".

De rödgröna ska enligt sin gemensamma vårbudgetmotion (sid 104) höja de sociala avgifterna för att ha ungdomar anställda med 10 600 miljoner kr under 2011 och med 10 000 miljoner kr under 2012. Detta ska framförallt användas för att höja a-kassan.

I ärlighetens namn kan påpekas att de rödgröna samtidigt vill sänka de sociala avgifterna för arbetslösa ungdomar med 750 miljoner kr, men var och en förstår att detta möjligtvis kommer göra att arbetslösa ungdomar tar jobb från ungdomar som har jobb, men det kommer inte att öka det totala antalet ungdomar som har jobb eftersom den totala avgiftstyngden för att anställa ungdomar ökar. Detta är inte en rivstart för Sveriges unga, snarare en ursladdning.

Bloggar
Erik Svansbo I Jonas Pettersson I Linnéa Darell I Rasmus Jonlund I Per Pettersson I Kent Persson I Edvin Alam I Carl B Hamilton

17 kommentarer:

profanum_vulgus sa...

Hur gick det med borgarnas jobbpolitik nu då? Blev det några fler jobb under mandatperioden?

Mark Klamberg sa...

Profanum,
Enligt SvD Faktakollen, som har utgått från SCBs säsongsrensade statistik så har det blivit 28 000 fler sysselsatta från december 2006 till december 2009. Det är bra med tanke på att Sverige tillsammans med övriga delar av omvärlden upplevt den värsta finanskrisen sedan 1930-talet.

profanum_vulgus sa...

Mark Klamberg:
Så det var 2 100 000 i utanförskap (2,5 miljoner enligt din partiledare) 2006 och nu är det
2 072 000?
Eller? Har ni slutat räkna i utanförskap nu?

Jaha? Jag förutsåg finanskrisen, kunde inte borgarna göra det?

Mark Klamberg sa...

Det har förekommit olika siffror. Jag har valt den mest försiktiga, som likväl visar att Sverige klarat sig väl jämfört med omvärlden.

profanum_vulgus sa...

Så om borgarna får sitta en period till så kanske vi är nere i
2 056 000 i utanförskap?
Kommer det fortsätta att sjunka i den takten så behövs det ju bara 300 år av borgerligt styre innan utanförskapet är bekämpat.

Enligt ekonomifakta så var arbetslösheten 6,4% dec -06 och 8,9% i dec -09.
Vändningen uppåt kom i samband med att borgarnas arbetsmarknadspolitik infördes (i flera steg, juni -07, dec -07 och juni -08) fullt ut.

Under perioden du nämner har ju andelen arbetsföra ökat med 300 000 personer. Innebär det att utanförskapet tvärtom ökat med 272 000 personer?

Anonym sa...

Ja den här utanförskapsberäkningen som var så väldans populär fram tills valet 2006 har helt försvunit Mark. Hur kommer det sig? var det bara propaganda? 28 000 fler syselsatta är inte vidare imponerande och även de sifforna finns det vissa som inte håller med om. Tur för alla politiker att väljarnas minne är jävligt kort.

Mark Klamberg sa...

Anonym,
Jag tycker att 28 000 fler sysselsatta trots den värsta finanskrisen sedan 1930-talet är mycket imponerande.

Andra länder i Europa är nära bankrutt. Jag har mycket goda förhoppningar kring väljarnas förmåga att se vad som är ansvarsfull respektive ansvarslös politik.

profanum_vulgus sa...

Mark Klamberg:
Vad har man för förväntningar på sin politik om 270 000 flera arbetslösa på tre år är ett imponerande resultat?

Du vet att sossarna spöade de siffrorna VARJE ÅR när de hade makten va? Arbetslösheten sjönk varenda år och vändningen hade inget samband med finanskrisen utan med införandet av Er arbetsmarknadspolitik.

Arbetslöshetsminskningen planade ut under de två första stegen och steg kraftigt i början av 2008, finanskrisen kom sommaren 2008.

Dessutom är det väl inget att skryta om att ni inte kunde förutse finanskrisen som SAMTLIGA som inte är troende nationalekonomer kunde förutse?

Anonym sa...

Du svarade inte på min huvudfråga. Vart tog utanförskap siffrorna vägen. siffran försvan på valdagen och har aldrig igen kommit tillbaka i debatten. Det är otroligt pinsamt av alliansen att först slå på stora trumman säga att sossarna gömmer utanförskap och sedan när de själva får makten använda samma siffror som sossarna och slå på stora trumman för hur bra de är. Det värst är att arbetslösheten har gått upp och andelen i arbete har gått ner. Sedan har det varit kris varje gång högern haft makten sen 1900 typ. De borde kunna räkna med kris varje gång de får makten.

Det här är inte något du kan påverka. Men försök inte försvara dom utan var ärlig och erkänn att du också tycker det är ett fullt sätt att använda statistiken. Det om något hade höjt dig i mina ögon.

Mark Klamberg sa...

Anonym,
Socialdemokraterna har under sitt tidigare styre visat att det är lätt att dölja arbetslöshet och manipulera statistik genom mer eller mindre meningsfulla arbetsmarknadsåtgärder. Därför är det mer meningsfullt att diskutera andelen sysselsatta, vilket jag gör.

Anonym sa...

Du svara inte på min fråga. JAg skrev tydligt med att den andelen har gått ner. Mark kom ut ur politikerträsket nu. du hör inte hemma där. Sedan gör du det vanliga borliga felt och skyller allt på sossarna.

Anonym sa...

Angående jämförelsen mellan blocken: är det ändå inte bättre att göra det billigare att anställa än att ge bidrag till arbetsgivare som redan anställt?

Jens

Mark Klamberg sa...

Jens,
Man skapar ekonomiska drivkrafter för företag att göra av sig med ungdomar som har jobb för att anställa sådana som är arbetslösa, rundgång alltså. Jag vet inte om så mycket är vunnet med det.

I sämsta fall blir färre ungdomar anställda eftersom de rödgröna totalt ökat avgifter och kostnaderna för att anställa ungdomar.

Mark Klamberg sa...

Anonym @3.56 em,
Andelen sysserlsatta har gått upp med 28 0000 från december 2006 till december 2009 enligt SCBs statistik, återgiven av SvD.

Jag har svårt att ta dina kritik på allvar när du skriver anonymt och inte hänvisar till några andra källor.

Anonym sa...

Du känner inte mig och du hade inte hjälpts det minsta av att jag hade uppgett min internet identitet för dig. Så om jag är anonym eller inte tillför inte något. Det är allmän kunskap att innan valet använde alliansen ett uttryck som de kallade utanförskap. siffran varierade mellan 1miljon och 2 miljoner. Så långt är du med antar jag? Det jag vänder mig mot är att det här begreppet försvann helt dagen efter alliansen vann valet. Jag tycker det vore hederligt att fakti8skt erkänna att det var politiskt fulspel. Vad gäller dina 28 000 i sysselsättning skriver svd i den här artikeln http://blogg.svd.se/faktakollen?id=19603 "Därför jämför Faktakollen december 2006 med december 2009. December 09 är den mest aktuella månaden som går att jämföra med en månad efter att regeringen tillträdde i oktober 06.
I december 09 var det 23 700 fler sysselsatta.
Felmarginalen i statistiken är cirka plus/minus 35 000" Med andra ord kan det vara så att det var färre i sysselsättning. Dock så har befolkningen ökat med 300 000 eller något liknande under samma period så sysselsättningsgraden i Sverige gått ner. Men för att vara ärlig så har faktiskt Sverige än så länge inte drabbats särskilt hårt av krisen. Vem som har sett till att Sverige har klart sig bra kan inte jag svara. Vi får se vad som händer nu när länderna i Europa börjar skära ner.

profanum_vulgus sa...

Mark Klamberg:
Varför räknar inte bara alliansen arbetslöshet på något annat sätt då? SCB räknar enligt EU-standarden och där ingår personer i arbetslöshetsåtgärder det har de gjort sedan långt innan förra valet.

Visst är det snopet att spela politiker när man är jurist? Det känns liksom smutsigt.

Beholder sa...

http://www.dn.se/ekonomi/regeringen-missar-utanforskapsmal-1.1127805


Tydligen så ökar utanförskapet. Troligen kommer alliansen vara väldigt tysta om det här. Tyvärr kommer nog sossarna vara lika tysta. Antar anonym du klaga på inte hade så fel ändå Mark.....