onsdag, juni 02, 2010

Ska EU tvinga Google att lagra dina sökningar?

Kalle Vedin och HAX skriver om Europaparlamentets deklaration nummer 29 (pdf) som bland annat går ut på att man skall utvidga EUs datalagringsdirektivet så att alla våra sökningar i sökmotorer som Google ska lagras. Europaportalen skriver att förslaget skulle innebära att sökningar som görs med till exempel Google måste sparas mellan sex månader och två år, på samma sätt som datalagringsdirektivet och nationell lagstiftning som implementerar direktivet redan idag tvingar operatörerna att lagra information om vem du ringer och vem du skickar e-post till. Förslaget har redan stöd av 324 ledamöter av Europaparlamentet. Får förslaget stöd av 369 ledamöter så blir det Europarlamentets officiella ståndpunkt.

Av de 324 ledamöterna som skrivit under är tre svenskar: Anna Maria Corazza Bildt (m), Alf Svensson (kd) och Marit Paulsen (fp). Cecilia Wikström (fp) hade tidigare skrivit under men meddelade efter att Europaportalens granskning inletts att hon dragit tillbaka sin underskrift eftersom hon inte hade insett att den skriftliga förklaringen hade något med datalagringsdirektivet att göra. Det är bra gjort av Cecilia Wikström. Detta förslag har man försökt smyga igenom utan att dess konsekvenser klarlagts, kopplingen till datalagringsdirektivet anges endast genom att dess referensummer 2006/24/EC finns med i deklarationen. Ändamålen för förslaget är gott, men det måste finnas en gräns för vilka medel som är lämpliga.

Läs mer hos Christian Engström och Farmor Gun. Än så längre är det bara Nyheter24 och Aftonbladet utöver Europaportalen som fångat upp denna nyhet. Annie Johansson skriver på sin blogg att hon blivit intervjuad av SVT Rapport angående förslaget.

Uppdatering. Nu skriver HAX att Marti Paulsen (fp) drar tillbaka sitt stöd för deklaration nummer 29, bra Marit!

6 kommentarer:

Unknown sa...

Aftonbladet skriver kort också, och enligt Annie Johansson så är SVT Rapport på väg med ett reportage.

Emil sa...

Vilka sökmotorer ska ingå i detta? Google? Den på dn.se? Min hemmasnickrade sökfunktion på min egen websida? Det här förslaget känns inte alls genomtänkt.

Emil sa...

Nu har dn.se lagt ut en TT-notis om det hela också. Bra att det börjar tas upp!
http://www.dn.se/nyheter/sverige/googlesokningar-ska-kunna-lagras-1.1115916

Jonas B. sa...

Men tänk på baaarnen!

Albin Ring Broman sa...

Länk till inslaget med Annie i rapport igår: http://playrapport.se/#/video/2026269

Werner sa...

Google lagrar alla sökningar redan.

F.ö får alla sökningar (någonsin) plats på ca 4Tb.