lördag, augusti 14, 2010

Skolan är den enskilt viktigaste valfrågan

Igår presenterade Folkpartiet Liberalerna sitt valmanifest. Den enskilt viktigaste valfrågan för partiet är skolan. Det handlar bl.a. om att överföra ansvaret för skola från kommunerna till staten, betyg från årskurs sex, 1 000 nya skolsköterskor, skolläkare och särskilt kuratorer och psykologer ska anställas. Detta är en bra prioritering av flera skäl. Framförallt handlar det om att en skola öppen för alla är det bästa sättet att skapa rättvisa, bryta utanförskap och möjligheter för människor att utvecklas. Det skadar inte heller att väljarna enligt en ny mätning anser att skolan är den enskilt viktigaste sakfrågan i samband med valet.

Bloggar
Fp:s kampanjblogg I Mathias Sundin I Carina Boberg I Pär Gustafsson I Annika Beijbom I Kristina Palmgren I Linnéa Darell I Christer Sörliden I Rasmus Jonlund I Liberati I Christer Nylander I Per Altenberg.

4 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

och min blogg kommenterar här:
Vackra ord, men hur mycket kan vi lita på dem?

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/08/vackra-ord-i-fp-manifestet.html

Stefan sa...

För varje år så sjunker kunskaperna i matematik för de som börjar på civilingenjörsutbildningarna.
Hur löser folkpartiets politik det problemet?

Anonym sa...

Gud vad alla fokuserar på Matten. Dock lär det vara bra för alla om det finns personal runt lärarna så att de kan fokusera mer på undervisning.

Sen så tänker jag som Lars-Erick, vad blir verklighet av det här.

Mark Klamberg sa...

Stefan,
Jag tycker du pekar på ett reellt problem och en viktigt utmaning. Folkpartiet har valt att fokusera på att skolan ska fokusera på kunskap och ställa krav.

Rent konkret handlar det bl.a. om att när eleverna ansöker till högskola/universitet ger matematik B och C extra meritpoäng. Detta har som bekant kritiserat eftersom elever med äldre examen inte får denna "morot", men det ska ändras. Det handlar också att göra om lärarutbildningen, blivande låg- och mellanstadielärare kommer att läsa mer matematik.

Detta är inget som är "vackra ord" utan förslag som riksdagen redan antagit på folkpartiets initiativ.