onsdag, oktober 06, 2010

Datalagring och polismetodutredningen behandlas i december 2010

SvD skriver om att regeringen kommer lämna förslag i december om svenskt genomförande av datalagringsdirektivet. Det handlar om att telefon- och internetoperatörer tvingas lagra information om vem du ringt eller skickat sms till, när och hur länge du varit uppkopplad på internet och när och till vem du skickat e-post.

Av regeringens propositionslista framgår att regeringen även kommer att lämna ett förslag om "De brottsbekämpande myndigheternas tillgång till uppgifter om elektronisk kommunikation", dvs den s.k. polismetodutredningen. Den innehåller förslag om hur de uppgifter som lagras ska få användas. En viktig fråga är bl.a. får uppgifterna användas för underrättelseändamål, dvs utan att en person på sannolika skäl är misstänkt för brott? En annan fråga som kan engagera är om polisen kan få tillgång till uppgifter om elektronisk kommunikation även för bötesbrott som fildelning. Juridiska Fakultetsnämnden vid Stockholms Universitet har lämnat ett remissvar över polismetodutredningen som jag tillsammans med två kollegor utarbetat.

Därför är mitt råd att man att inte bara ska bevaka propositionen om datalagring utan även propositionen om "De brottsbekämpande myndigheternas tillgång till uppgifter om elektronisk kommunikation".

Bloggar
HAX, Falkvinge

3 kommentarer:

Anonym sa...

Man kan faktiskt börja undra vad regeringens motto är på brottslighet.
För mig börjar den allt mer likna att syns den inte, så finns den inte.
Sopa undermattansyndromet utan dess like.
Själv funderar jag på att lägga ner internet helt och hållet om förslaget går igenom och gå tillbaka till det gamla sättet att betala räkningar på.
Att läsa nyheter och kunna betala räkningar på ett smidigt sätt för 3-400 spänn i månaden tilltalar mig inte ett skit.

Anonym sa...

Denna sida upp!

Anonym sa...

@Kraxpelax:
Den sidan var fylld med mer skitsnack än jag sett på ett bra tag. Sluta spamma oss andra med sådant, tack.