tisdag, januari 18, 2011

Brev om brister på FRA går nu att läsa

För en dryg månad sedan rapporterade NyTeknik att en FRA-tjänsteman var upprörd över brister hos myndigheten. Han skickade därför ett brev till SIUN, myndigheten som granskar FRA. Jag kommenterade saken i detta blogginlägg. Nu ligger brevet uppe här. Vissa uppgifter i brevet har blivit sekretessbelagda av SIUN vilket förklarar varför delar av brevet som lämnats ut av SIUN fortsatt saknas.

Uppgifterna har ett värde för de som trodde att FRAs inhämtning var väldigt avgränsad och smal. FRA-tjänstemannen skriver bl.a. om "storskalig inhämtning" och att "väldigt många sökbegrepp skapas på vaga grunder".

Det är även intressant att FRA riktar spaningen mot hjälporganisationer, vilket skulle kunna omfatta Röda Korset, Amnesty och Läkare utan Gränser. Min kommentar är att allt detta är lagligt med anledning av riksdagens beslut den 18 juni 2008, men det kan ju vara bra om nämnda hjälporganisationer och allmänheten känner till vad lagstiftningen tillåter.

FRAs kommentar till brevet hittar du här. Myndigheten har med anledning av brevet även bett SIUN att granska uppgifterna. Jag noterar att FRA använder formuleringen "ett brev som uppges komma från en nyanställd medarbetare på FRA".

9 kommentarer:

Anders Troberg sa...

De bortcensurerade bitarna kan anas genom pappret. Någon med lite bildbehandlingsvana kan nog manipulera kontrasten, spegelvända bilden och därmed göra det läsbart.

Unknown sa...

Anders: nej, det är icke-maskerad text som lyser igenom. Inget att lägga tid på... (kan jag säga eftersom kag sitter med pappersversionen!)

Fredrik sa...

Efter en snabb koll så kan jag meddela att texten som lyser igenom är den omaskerade texten.
Däremot kan man ju konstatera att det är väldigt lätt att råka sprida information som man hade inte hade tänkt att sprida. Det gäller att man passar sig när man skannar dokument.

Och det hade ju varit lite roligt om de hade lagt ut hemligstämplat material utan att veta om det.

Anonym sa...

Mikael: Kan du lägga upp dokumentet på en plats där folk kan tanka ner det? Scribd är i princip oanvändbart, speciellt med NoScript.

Anonym sa...

Nu verkar dom ha tagit bort ordet nyanställd. Dom kom väl på att det är onödigt att röja att dom har en teori om vem som är läckan. Proffsiga är dom inte, det är det enda som är säkert, men det är kul att dom läser din blogg så noga.

Anonym sa...

Ajaj, nu ser jag att det står "nyanställd" i det andra meddelandet från FRA, så jag var ännu oproffsigare än dom...

Anonym sa...

Å nu ser jag också att läckan själv kallar sig "relativt nyanställd"... Sensmoral: kolla upp sakerna lite bättre innan kommentarlämnandet...

scaber nestor sa...

Finns det inte en dom i Europadomstolen med just fall om spaning mot ideella organisationer som Storbritannien fälldes för?

Mark Klamberg sa...

Du tänker förmodligen på Liberty mot Storbritannien.

Storbritannien fälldes. Det var dock pga allmänna brister i lagstiftningen och inte för att domstolen funnit att Storbritannien spanat på just den ideella organisationen Liberty.