fredag, februari 25, 2011

Flygförbudszon över Libyen och Gaddafi till ICC

Det verkar pågå ett intensiva förhandlingar i FNs säkerhetsråd om Libyen där flera folkrättsliga frågeställningar aktualiseras.

Skyldighet att skydda och flygförbudzon
Enligt Aftonbladet verkar USA driva krav om att FNs säkerhetsråd ska ta beslut om flygförbudszon över Libyen, dvs förhindra Gaddafis bombning av oppositionella. Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen säger till Reuters att Nato ”har tillgångar som kan användas i en situation som denna”. I Fokus kommenterar jag möjligheten till våldsanvändning gentemot Libyen och begreppet "skyldighet att skydda". Intervjun gemomfördes för några dagar sedan och därför var jag ganska försiktig beträffande utsikterna för militär intervention gentemot Libyen. Nu verkar det bli verklighet eftersom det är nödvändigt. Jag rekommenderade journalisten Anders Billing och gör det samma nu till andra journalister, kontakta Jur. dr Diana Amneus om principen "skyldighet att skydda". För tre år sedan lade hon fram sin avhandling "The Responsibility to Protect by Military Means : Emerging Norms on Humanitarian Intervention?" vid Stockholms Universitet.

Domstolsprövning i Haag
SvD rapporterar att Frankrike och Storbritannien har föreslagit FN:s säkerhetsråd att anta en resolution som bl.a. innebär att man vänder sig till Internationella brottmålsdomstolen för att klargöra om brott mot mänskligheten begåtts av landets ledare under det nu pågående upproret. Libyen är förvisso inte ansluten till Romstadgan för ICC men säkerhetsrådet kan likväl ge domstolen behörighet över brott i Libyen med stöd av artikel 13(b) Romstadgan. Om det går som Frankrike och Storbritannien föreslår, innebär det att Gaddafi snart kan vara arresterad och överförd till Haag.

Personligen skulle jag välkomna såväl en flygförbudszon över Libyen som arrestering och överförande av Gaddafi till Haag. Jag hoppas att Staffan Danielsson fått svar på en del av sina funderingar.

Bloggar
Christoffer Fagerberg

2 kommentarer:

Anonym sa...

Folket i Libyen betalar ingen skatt, har bra medborgarelöner utan att behöva jobba och som höjdes av Khadaffi denna veckan med 2 500 kr i mån. De åtnjuter fri sjukvård, samt fria skolor och studier med en studiemånadslön under tiden och de får extra bidrag ju större deras familj blir eller är. Libyen är ett av de arabländer idag med världens högsta välfärd, vilket man sällan läser om i våra länder. Men det finns ett stort bekymmer för oss i västvärlden och i Europa och det är att Libyen är en ofattbar stor bas och station för oerhörda mängder av narkotika, som skall vidareskickas till våra länder. Trots att det är förbjudet går det att köpa exempelvis kokain på gatan i Libyen flera hundra procent billigare än på gatorna här i Europa. Därför använder mycket stora delar av deras studenter och ungdom droger till minipriser. Samtidigt tjänar såväl Khadaffi själv som dennes lakejer oerhörda pengar på detta. I de arabländer man nu ser upplopp och förstörelse inklusive Libyen har sedan länge byggts upp underjordiska rörelser som har byggts upp av amerikanska intressen som ligger bakom. Det som nu händer är en skapelse från början av USA och deras allierade. Någon Al quaida eller talibaner finns ej och har aldrig funnits med i detta sammanhanget.

A. Einstein sa...

USA och Nato har möjliga popularitetspoäng att hämta in i arabvärlden om man nu snabbt tar Ghadaffi av banan... Därför vore det konstigt om inte specialförband på indikationen MOOTW (Military Operations Other Than War) genom främst brittiska SAS (Special Air Service), franska BFST (Brigade des Forces Spéciales Terre) och amerikanska Navy Seals sätts in, allt samordnat under NATO och med flygunderstöd så fort USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien, Turkiet och kanske Kina fått ut sina medborgare. Det kan man rättfärdiga i Saudiarabien och Bahrein eftersom slakten av libyer måste stoppas och demokratisk utveckling säkras (så gott det nu går). Snacket om sanktioner är överspelat och fortsatta överläggningar i FN tjänar bara syftet att skapa ett överraskningsmoment när det gäller vad som mycket väl kan hända nu natten mellan lördag och söndag