onsdag, augusti 27, 2008

Utvärdering av demokratiexperimentet

Igår fick jag ett infall och genomförde ett demokratiexperiment. Jag bjöd in de som brukar besöka min blogg på möte med 12 timmars varsel. Det var en succé. Utöver vår styrelse kom 20 personer som aldrig varit på ett folkpartimöte, alla var de intresserade av FRA-frågan. Helt otroligt.

Vi hade ett stort dragplåster i form av riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson (fp). Som en en väldigt trevlig bonus dök den folkpartistiska statssekreteraren i statsrådsberedningen, Håkan Jonsson, upp. Både Birgitta Ohlsson och Håkan Jonsson är medlemmar i Östermalmsavdelningen. Den senare var ordförande i föreningen när jag kom in i styrelsen.

Med Håkan Jonssons närvaro var det första gången som vi medlemmar i folkpartiet Stockholm på ett möte fått diskutera FRA-frågan med en förespåkare av lagstiftningen som representerar folkpartiets riksdagsgrupp eller regeringen. När folkpartiet under våren 2008 hade ett integritetssamråd var FRA-frågan medvetet borttagen av partiledningen, eftersom frågan var "avgjord". När vi i folkpartiet Stockholm bjöd in till diskussion om integritetsfrågor kom ingen förespråkare av lagstiftningen som representerar folkpartiets riksdagsgrupp eller regeringen. Alltså, vi medlemmar har aldrig blivit inbjudna till diskussion och när vi velat diskutera har ingen dykt upp. Därför var det mycket välkommet att Håkan Jonsson närvarade. Vi hade olika uppfattningar, men diskussionen fördes i en god ton som jag tror gav alla närvarande mycket.

Nu ger jag ordet till folkpartimedlemmar och denna bloggs besökare. Övriga bloggbesökare som närvarade har möjlighet att recensera i kommentatorsfältet.

Recensioner
Kassören Gösta Sundberg: "Tack för ett givande möte, ett av de bästa i min 25-åriga historia som medlem med ordförande, medlemmar och icke medlemmar i FRAdialog med riksdagsledamot och regeringsföreträdare. Ser fram emot bloggvärldens dynamiska kraft
- 1000 nya FRA-motståndare som aktiva Fp- medlemmar för att ta kontrollen i Fp med start på Östermalm och rösta nej till FRA-lagen och stärka svensk demokrati ..."

Förste vice ordförande Francisca Herodes i mail: "Hej Mark och stort grattis till en lyckad kväll! Otroligt bra!"

Andre vice ordförande Lars Ilmoni i sms: "Jävligt bra intiativ"

Jan Sjöholm i kommentatorsfältet till det första inlägget om demokratiexperiment:

"Ett varmt tack till Mark för ett verkligt lyckat "demokratiexpriment" och en väldigt trevlig kväll!
Mark förklarade de juridiska aspekterna på sitt sedvanliga korrekta och pedagogiska sätt och fick många bra synpunkter från de individer från "blogosfären" som deltog.
En speciell eloge till Riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson samt Statssekreteraren Håkan Jonsson som båda kom och disskuterade "FRA-frågan" utifrån sina respektive ståndpunkter med delar av blogosfären, starkt gjort av er båda!
Vem vet, ifall förespråkare och motståndare tillbringar mer tid i samma rum, kanske vi åtminstone kan börja att förstå varandras synpunkter?"

Jag fäster särskilt uppmärksamhet på det sista som Jan Sjöholm skriver - väl talat! Medlemstillströmning kan man inte tala om, men det kanske ändras när fler inser att FRA-frågan gynnas om de sex folkpartisterna har många folkpartimedlemmar bakom sig. Det råder inget tvivel från kvällen om att folkpartiet Östermalms stöd till de sex folkpartisterna håller hela vägen.

Några bilder
Bloggbesökare på väg in 1

Bloggbesökare på väg in 2

Bloggbesökare träffas och diskuterar ansikte mot ansikte

Diskussion kring gränsdragning mellan SÄPO och FRA

Delar av styrelsen diskuterar strategi


Bloggar
Opassande1, Opassande 2, Thomas Hartman, HAX, Erik Laakso, Alliansuppropet

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag skulle vilja tacka Mark Klamberg för det "demokratiexperiment" som Östermalmsföreningen i Folkpartiet genomförde på tisdagskvällen. Det kändes som att det där var högt i tak - I VERKLIGHETEN - och att man där verkligen var villiga att lyssna och kritiskt granska olika frågeställningar kring i detta fall FRA-frågan.

Det hade varit roligt om det hade kunnat komma ännu fler deltagare men med tanke på den korta förberedelsetiden så måste man ändå säga att det blev ett väldigt trevligt och väldigt lyckat möte. Det var väldigt mycket som kanske inte hanns med - men förhoppningsvis var det inte sista gången som en temakväll arrangeras på detta sätt.

Så här ser levande demokrati och dialog med medborgare ut!

Birgitta Ohlsson och Håkan Jonsson som var närvarande på mötet verkade vara genuint lyssnande politiker och det är att hoppas att andra föreningar i alla partier kan genomföra liknande temakvällar i olika angelägna ämnen. Folkpartiet kan vara stolta över att ha sådana företrädare!

Än en gång - Ett stort tack!

Gun Svensson sa...

Ditt experiment visar värdet av att erbjuda en mötesplats när en viktig fråga står på dagordningen. Inget ont som inte har något gott med sig - FRA -lagen har visat att folket måste kolla upp var man har sina politiker.

Mark Klamberg sa...

Hans J,
Det kommer bli fler kvällar av detta slag. Vi vill bjuda in Camilla Lindberg. Det blir bättre framförhållning då.

Anonym sa...

Det vore onekligen trevligt, nu när det rör på sig i rätt riktning.

Senaste FRA-nytt nu. Är att de har varit och 'trålat', från baltstaterna.

Ny Teknik

"FRA:s metoder granskas efter ny avlyssningsskandal"

Nu ska då även DI kopplas in. Men förhoppningarna är inte stora, från deras sida. Till att få ut något matnyttigt. ;-)