tisdag, september 02, 2008

En hyllning till Wijkman (kd), Lindberg (fp) och Ankersjö (c)

Europaparlamentariker Anders Wijkman (kd), riksdagsledamot Camilla Lindberg (fp) och Per Ankersjö, gruppledare (c) i Stockholms stad har skrivit artikeln "Odenberg tar fel" på DN Debatt. Artikeln representerar ett fantastiskt gott och viktigt exempel på hur FRA-kritikerna i de borgerliga partierna ska arbeta. Det sker i) tillsammans, ii) med hänvisningar till vad som faktiskt står i lagen, och iii) kravet är "regeringen bör ... stoppa FRA-lagen innan den träder ikraft och låta en parlamentarisk ta fram en bättre signalspaning." Om signalspaning i detta sammanhang betyder att man i etern lyssnar på ren militär kommunikation så håller jag helt med artikelförfattarna. Mycket bra gjort!

Tidigare sågning
Jag vill gärna påpeka att jag tidigare sågat Mikael Odenberg lite mer brutalt, då jag menar att han antingen ljuger medvetet eller inte har läst lagen. I blogosfären kan man ta sig sådana friheter. Notera gärna att Mikael Odenberg var inne i kommentatorsfältet kl. 10.44 den 23 augusti 2008. Jag förstår om europaparlamentariker, riksdagsledamöter och gruppledare måste hålla igen, men om man läser deras artikel så blir slutsatsen den samma som min.

Spelteori bekräftad
Jag har i två tidigare inlägg beskrivit FRA-debatten i termer av spelteori. Jag skrev bl.a. följande: "Om fångarna spelar spelet flera gånger så lär de sig av sina misstag och börjar att samarbeta även om kommunikation är svår eller omöjlig. Det leder till en samhällsekonomisk vinst."

Wijkmans, Lindbergs och Ankersjös artikel bekräftar denna slutsats. Fångarna har brutit sig loss ur sina celler och talar med varandra. Det kommer att leda till framgång och en enorm seger för det demokratiska samhället och rättsstaten. Bra gjort, Wijkman, Lindberg och Ankersjö! Ni är föredömen.

Verklig allians mellan borgerliga FRA-kritiker
Jag vill ha en verklig allians mellan borgerliga FRA-kritiker. Läs vad Markus "Lake" Berglund och Erik Hulthin skriver. Det är mycket bra synpunkter som de båda framför.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Jag kan bara hålla med. Jag tycker det visar på styrka att motståndare inom olika partier kan börja agera gemensamt, det ökar trovärdigheten i argumenten och ökar chansen att lagen stoppas.

Lars-Erick Forsgren sa...

Märkligt nog står inte undertecknarnas namn under nätversionen av artikeln.

Annars var det en bra sammanfattning av vissa argument i denna debatt.

Anohito sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Det är på det här viset, vi *måste* agera.
Det är *inte*, en fråga om politisk färg utan om den demokratiska processen.

Däremot något som är oroande, det är att tydligen ska inte måndagens FRA-debatt streamas. Som det är nu, går den inte heller att köpas (reff: Hans J).

Detta låter i mina öron, synnerligen oroande och måste kollas upp noga.

Anohito sa...

Äntligen lite riktning och samarbete över partigränserna. Bra, för det är fortfarande en ren demokratifråga.

Anonym sa...

Fast Wijkman är ju inte riktigt pålitlig, eller är det ren dumhet som gör att han inte förstår att individuell utsläppsrätt medför en rätt långtgående övervakning? kolla in:
http://blogg.svd.se/ledarbloggen?id=7711

Lars-Erick Forsgren sa...

För ordningens skull. Några timmar senare ser jag att DN lagt till namnen under dagens debatt, dvs in Odenbergs desinformation.

Samarbete över partigränser har flera dimesioner. Dels mellan icke-socialistiska partierna, dels mellan FRA-motståndare i alla partier.

Men sedan finns ju många som inte direkt kan eller vill liera sig till ett (befintligt) parti, men som ändå vill vara med och restaurera demokratin. Med start i ett avskaffande av FRA-lagen.

Unknown sa...

Nu har undertecknarna kommit in i nätversionen.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=823111

Ett utmärkt klargörande inlägg. Speciellt att Per Ankersjö skrivit under.

ArmchairConductur

Anonym sa...

@Jens O:

Jag ringde SVT för att meddela att streamen inte fungerade.

Jag fick då veta att SVT av "kostnadsskäl" inte skulle streama denna. Man hade inte budget för det.

Jag frågade då om jag kunde köpa programmet. Inte heller detta gick...

Jag frågade då om jag kunde komma över till SVT med egna tomma DVD-skivor och få en kopia - Inte heller detta gick!

Så mycket för "Public Service" alltså...

Hoppet står nu till någon som lägger upp en egenhändigt skapad inspelning och lägger upp den den på internet på något sätt...

... det är trots allt VÅR demokrati och integritet det handlar om...

Anonym sa...

Hultin vet en som kanske har.
JRL. Han åtminstone en snutt på sig själv.

Anonym sa...

forum-fra finns nu på pirate.

hittar inte center-hearingen nånstans :(

Anonym sa...

Fråga till Klamberg:

Apropå TV-debatten i Kunskapskanalen igår där FRAs Åkesson hävdade att om regeringen gav honom ett sökuppdrag som inte hade stöd i lag skulle han vägra och det hela skulle hamna i KU.

Min fråga är följande. Antag att en ny maktlysten brutal statsminister börjar med att placera en lojal partitorped som GD för FRA (tänk Carl Lidbom eller Carl Rove) och att denne GD sen rekryterar en krets av andra samvetslösa partigängare till FRA (tänk Hans Holmér).

Antag nu att denne nye GD villigt initierar "signalspaning" mot ledande oppositionspolitiker för att få fram hållhakar och skandaler till nästa valrörelse och tidningsredaktioner för att få fram namnen på eventuella läckor bland tjänstemännen inom regeringskansliet.

Vilka möjligheter finns då att juridiskt och de facto att hindra detta?

Det vill säga vilka kontrollorgan finns och har de reella möjligheter att stoppa detta om GD, delar av FRAs anställda och regeringen har ett ont uppsåt?

(Antag sen också att "partitorpederna" har bildat en egen ny avdelning på FRA vars verksamhet hålls hemlig för övriga FRA-anställda.)

Anonym sa...

Roligt att se hur den ene efter den andre ledande politikern avslöjas med att prata strunt. Nu var det Odenbergs tur. Själv bryr jag mig inte så mycket om sakfrågan här, men det är verkligen nyttigt som fan med all denna uppståndelse, all denna kritiska granskning.

Mark Klamberg sa...

Putte skrev till mig:

"Apropå TV-debatten i Kunskapskanalen igår där FRAs Åkesson hävdade att om regeringen gav honom ett sökuppdrag som inte hade stöd i lag skulle han vägra och det hela skulle hamna i KU."

Problemet är att lagen medger väldigt mycket som är illa. Det är därför ingen tröst för mig att Åkesson säger att han ska följa lagen. Argumentet "vi följer bara lagen" måste granskas om samma personer som ska följa lagen har skrivit lagen.

Anonym sa...

Tack för svaret. Men det jag fortfarande är verkligt intresserad av är vilka formella juridiska möjligheter man att hindra missbruk
om en regering utan skrupler tillsätter en FRA-chef utan moral för att använda FRA för att övervaka oppositionen.

Kontrollmakten och det konstitutionella skyddet är ju svagt utvecklat i Sverige.

(Antag att de också tilsätter en partilojal hejduk som ordförande av FUN.)