onsdag, september 03, 2008

Kontaktuppgifter till författare av artikel på DN Debatt

Kontakter till skribenter av "FRA kartlägger vanliga svenskar" DN Debatt

Rekommendation till journalister: Ta gärna kontakt med flera personer av olika kompetenser.

Mark Klamberg
Doktorand juridik
Stockholms universitet
Tel. +46(0)86673435
Mobil: +46(0)706292957
E-post

Mikael Nilsson
Doktorand datalogi
Kungliga Tekniska Högskolan
Mobil. +46(0)730280821
E-post

Anna Petersson
Doktorand matematik
Uppsala Universitet
E-post

Peter Seipel
Professor emeritus rättsinformatik
Stockholms Universitet
E-post

Janne Flyghed
Professor kriminologi
Stockholms universitet
Tel. +46(0)8 16 26 09
E-post

Cecilia Magnusson Sjöberg
Professor i rättsinformatik
Stockholms universitet
E-post

Daniel Thorburn
Professor i statistik
Statistiska institutionen
Stockholms universitet
Tel. +46(0)8 16 29 56
E-post

Jussi Karlgren
Docent språkteknologi
Swedish Institute of Computer Science
E-post

Marcus Bylund
Doktor i data- och systemvetenskap inriktning personlig integritet
Swedish Institute of Computer Science
Tel. +46(0)70-6615460
E-post

Karl Palmås
Civilingenjör och doktor i sociologi
Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet
Mobil. 073-371 61 06
E-post

Christopher Kullenberg
Doktorand vetenskapsteori
Göteborgs universitet
Tel. +46(0)317865559
Mobil. +46(0)735083022
E-post

Pär Ström
Civilingenjör och författare, Integritetsombudsman
Tankesmedjan Den Nya Välfärden
Mobil. +46(0)709 69 94 11
E-post

Johan Westerholm
Kapten, reservofficerare underrättelsetjänst, rådgivare Greycat
E-post

Bakgrund till sociogram
Jag beskriver i ett första inlägg hur jag fick bekräftat av f.d. Säpochefen att sociogram används och i ett andra inlägg diskuteras mötet mellan juridik och teknik, vilket har bäring på sociogram. Det är många som insett sanningen före mig, Rick Falkvinge och personerna bakom stoppaFRAlagen.nu är bara några. Jag tror att matematikerna, datalogerna och teknikerna förstått saken från början eller väldigt tidigt. Det övriga samhället har inte riktigt lyssnat. Nu kanske de börjar lyssna.

Vad beträffar oss vetenskapsmän som skrivit under artikeln känns det som alla har suttit på en pusselbit och det är först när vi diskuterat saken tillsammans och skrivit en artikel som hela pusslet blir komplett. Låt oss bygga på detta.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Tack Mark, tack alla!

Med denna nya förståelse av hoppas jag många kan hjälpa till analysera PNR-förslaget som jag tror bygger på precis samma tanke att leta mönster i folks vanor.

I lagförslagets kapitel 2 under "medlemsstaternas ansvar" artikel 3 står det att en FRA-liknande institution "Enhet för passagerarinformation" ska bearbeta persondata för att:

– identifiera personer som är eller kan vara inblandade i ett terroristbrott eller organiserad brottslighet, samt deras medhjälpare,

– ta fram och uppdatera riskindikatorer för bedömningen av sådana personer,

– förmedla underrättelser om resemönster eller andra mönster som rör terroristbrott eller organiserad brottslighet,


Det finns många andra likheter med FRA-lagen, som t ex frågan om "pull" eller "push" av data till myndigheterna, alltså om man ska koppla in kablarna utan mellanhänder eller inte.

Mark Klamberg sa...

Erik,
Som med mycket i denna fråga har jag inte förstått PNR-förslaget tidigare. Jag har dock upprättat kontakt med en utländsk forskare som har arbetat väldigt mycket med frågan så du kan se fram emot en artikel även i detta ämne.

Mary X Jensen sa...

Mark - så bra!!!

Tack.

Anonym sa...

När det gäller flygsäkerhet rekommenderar jag att följa Bruce Schneiers säkerhetsblogg där han har skrivit en hel del om det (ur ett amerikanskt perspektiv dock).

Mark Klamberg sa...

tor sa...
"När det gäller flygsäkerhet rekommenderar jag att följa Bruce Schneiers säkerhetsblogg där han har skrivit en hel del om det (ur ett amerikanskt perspektiv dock)."

Tack Tor!
Finns nu i bloggrollen

Nedslag sa...

Tack alla!

Ni får stående ovationer och ett stort fång av rosor av mig Underbart!

"*A single voice, its echo meets two slumbering voices. Three strong voices cries loudly, and awakes other sleeping tones of voices. Cooperating human whispers, will eventually become a roar"

Börja om från början. Riv gör om gör rätt.

*text. Mrgareth Osju bildillustratör/översättning tindra66

Anonym sa...

Edward Hasbrouck är en annan amerikansk bloggare som är väldigt duktig på PNR-baserade system. Om jag fattar rätt så måste nu alla svenskar som reser till USA först få tillåtelse från DHS innan de får kliva på planet:

http://hasbrouck.org/blog/archives/001497.html

Alltså ett slags automatiskt visa-förfarande i realtid. Detta är naturligtvis funktionalitet inbyggd i bokningssystemen (CRSerna), som i sin tur är byggda för att kunna bygga tex sociogram i kommersiella syften (t ex frequent flyer programs).

Anonym sa...

erik josefsson,

Vad jag förstått så ska vi i EU införa ett liknande system som USA haft, och i år uppdaterade. Dvs det system som skapar en "No-Fly list".

Jag tror inte det systemet, i sig, gör mycket mer än att inhämtar information samt att bearbetning består i att flagga personer från låg risk till hög risk, utifrån mer enklare regler. Sen utifrån risk nivå så länkas systemet till andra system som bearbetar, analyserar, kontrollerar, vidare.

De mönster som ska hittas är som sagt relativt enkla, och består i sånt som namn, enkelbiljet, hur många ggr du flugit, osv.

I USA blev ju det nya systemet precis som det gamla ... så, t ex, flyger du till USA för första gången, på en enkel biljet, tre månader efter att du varit i ett Muslimskt land, så kommer du att få spendera några timmar med säkerhetspersonalen, innan du blir insläppt. Samma system, olika namn, men eftersom det är nytt ...

//ST

Anonym sa...

ST, PNR-systemen är byggda för att många aktörer inom resebranschen ska kunna använda dem. Jag är rätt säker på att det finns t ex fritextfält för att skriva kommentarer om kunders speciella önskemål. I stort är systemen antagligen väldigt toleranta mot att användas på lite olika sätt runt om i världen (det är i princip ett parallellt Internet vi pratar om).

De sociogram eller beteendeprofiler som flygbranschen själv tar fram för att tjäna mer pengar är sannolikt mindre avancerade än de som PNR-förslaget ålägger den FRA-liknande myndigheten att beräkna. Det handlar ju om att stoppa terrorister, inte om att räkna får.

Anonym sa...

Såg just Anna Peterson på TV. Hon gjorde då ingen nytta för er sak. Hon framstod bara som arrogant och paranoid.

Hennes grundpoäng verkar vara att allt som kan missbrukas kommer att missbrukas.

Det måste vara trist att leva med en sådan grundsyn på samhälle och medmänniskor.

Mark Klamberg sa...

ZYX,
Det är väl ganska uppenbart att FRA ägnat sig åt missbruk. Det kommer ju närmast fram en skandal i veckan som hade fällt vilken myndighetschef som helst. Nu har det gått prestige i frågan så regeringen håller FRA-chefen bakom ryggen. Anna är en hjälte. Hon har min djupaste respekt.