tisdag, september 30, 2008

Det är samma lag

Uppdatering. Jag har tagit bort kommentaren om det partipolitiska spelet. Jag har i ett tidigare inlägg försökt att fjärma mig från sådant spel och jag vill stå fast vid detta.

Läs den analys som stoppafralagen.nu publicerat. Det är samma bild som jag har av överenskommelsen.

14 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Söndra - härska, det är den korta definitionen av regeringens/FRAs taktik.

Klart att det blir en rond 3. Eller hur!?

Anonym sa...

Intressant att läsa din LUF-liknelse, mest för att jag skrev något snarlikt med ungefär samma innebörd fast betydligt mindre detaljerat på bloggen häromdagen. Det var så slående för alla med erfarenhet av ungdomsförbund och partipolitik att det var så det gått till. Falkvinge förklarade häromdagen att Folkpartisterna blivit grundlurade, jag tror att det kan sägas vara en ganska korrekt analys. Teoretiskt borde man inte känna sig bunden av löften man avgivits när man blivit duperad, men av erfarenhet så brukar det ändå vara nästintill omöjligt för de flesta att backa när man lovat ledningen sitt stöd. Kanske någon/några av dem ändå minuterna innan omröstningen kan dra sig till minne att de ju också lovat sitt stöd till oss oroliga medborgare? Inte så att jag riktigt tror det, men jag vill gärna behålla lite av hopp...

Anonym sa...

Tack för att du fortsätter skriva.

Anonym sa...

JA söndra och härska och öga för öga tand för tand tills hela världen blir blind är vad deras retorik och anti terror Nwo agenda går ut på.

Johan Westerholm sa...

"Gråtande kom vi till världen. Vi gråter för att vi kommit hit till denna skådeplats för narrar."

Ur William Shakespears "King Lear"

//Johan

Anonym sa...

Snälla kan du inte lägga in kommentaren om det partipolitiska spelet igen? Såg den som hastigast men hann inte läsa den på jobbet.
Det är ju oerhört intressant för oss som inte känner till hur det går till i "politiken".

Anonym sa...

Hej Mark. Hoppas det gick bra på JMG idag. Här är en länk till Forum-debatten om FRA på Kunskapskanalen från tidigare i höst.

http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=1234565

Mark Klamberg sa...

Anonym,
Inlägget var ungefär det samma som ett gammalt inlägg.

http://klamberg.blogspot.com/2008/08/r-du-redo-fr-sanningen-om-omrstningen.html

Mark Klamberg sa...

Tack Stephan!
Jag såg inslaget redan när det gick i repris i SVT. Nu har jag länken - tack!

Anonym sa...

"Vi har länge hävdat att det enda sättet att undvika massavlyssning är att låta operatörerna göra det första urvalet"skriver stoppafralagen.nu i sin analys.
Är det ok om Posten och CityMail bryter mot posthemligheten genom att ånga upp brev och sedan meddelar staten om de hittar något misstänkt. Det spelar ingen roll vem som utför filtreringen, det kommer alltid vara oacceptabelt att söka igenom medborgarnas privata kommunikation utan konkret brottsmisstanke.

Anonym sa...

skeptisk,

nej, det är såklart inte ok. Vi kommer att få anledning att återkomma till den aspekten. Just nu måste vi återetablera massavlyssningen.

Anonym sa...

Skeptisk: Men Internetleverantörerna kan ju faktiskt lämna ut trafik från en viss person efter konkret brottsmisstanke. Om det är filtreringen ifråga tycker jag det är helt ok.

Om en statlig myndighet filtrerar trafik har de tillgång till all trafik, inte bara personen mot vem det riktas en brottsmisstanke. Är inte det poängen med att låta internetleverantörer sköta filtreringen?

Thomas Hallgren sa...

@mia, om det vore så väl. Men det är det inte. Operatöreran har skyldighet att kopiera all gränsöverskridande kommunikation till "samverkanspunkterna". Sedan ska en "specialdomstol" reglera vad FRA ska få.

Vad ingen nu förstår är vad skillnaden är mot hur förslaget såg ut tidigare. Visst, avlyssningsorganisationen har delats upp i två delar, FRA och specialdomstolen, men för oss medborgare spelare det ju ingen som helst roll. Vi massavlyssnas på samma sätt och vi har i alla fall ingen insyn i processen.

Anonym sa...

Läste just en rolig detalj, från Nixons blogg. Ingvar Åkesson vet inte han heller, vad begreppet "trafikstråk" är.