måndag, december 08, 2008

USAs version av signalspaning

Dagens Juridik har publicerat en intressant artikel om USAs motsvarighet till "FRA-lagen". Det verkar vara samma upplägg som FRA-lagen, NSA har en databas motsvarande FRAs trafikdatabas. NSAs databaser omfattar 10-tals miljoner amerikanska medborgare och det finns lagrade trafikdata som rör miljardtals telefonsamtal, i artikeln från USA Today benämnda som "call-detail record". Det finns samverkanspunkter hos teleoperatörerna och det finns en domstol. Vid en läsning av artikeln från USA Today kan man notera att telekomoperatören Qwest har vägrat att lämna uppgifter till NSA vilket skapat ett hål i deras databas. Domstolarna ger tillstånd vid avlyssning, men inte vid inhämntning av trafikdata. Det är en blåkopia av FRA-lagen.

15 kommentarer:

Martin Vesterlund sa...

Är det inte FRA-lagen som är en blåkopia eftersom den amerikanska lagen redan är i funktion?

Anonym sa...

När tjänstemännen på försvarsdepartementet skrev det dokument som senare blev FRA-Lagen, hade vi besökare från USA's säkerhetstjänst på besök ungefär samtidigt?

Anonym sa...

Se där, även försvarsdepardementet har upptäckt fördelarna med fildelning...

(Sorry kunde inte låta blir ;)

Anonym sa...

@scaber_nestor:

Två av upphovsmännen till FRA-lagarna är den tidigare FRA-chefen, Per Kjellnäs, och den nuvarande, Ingvar Åkesson. Vi kan nog utgå ifrån att båda är väl insatta hur eventuella vänners signalspaning är uppbyggd. Det lär inte ha krävts något särskilt besök här för den saken. Det nära samarbetet är belagt sedan tidigt 1950-tal.

Mark Klamberg sa...

Martin,
Du har nog rätt. FRA har säkert kopierat NSA. Britterna och tyskarna verkar arbeta likadant.

Anonym sa...

En icke-nyhet, vi vet redan varifrån det kommer, vilka som tryckt på i kulisserna och gjort våra politiker till marionetter är mycket uppenbart. Men var idén kom ifrån ursprungligen är kanske mindre känt, eller rättare, vilka som började med det. Här får vi gå tillbaks till 11:e september 2001 när NY-polisen arresterade ett gäng "araber" som dansade av lycka när tvillingtornen rasade ned, ett solklart ingripande av polisen, något stod liksom inte rätt till.. Väl på polisstationen visade det sig att de inte alls var araber, de var Israeler utklädda till araber. Nu blev det ju ännu konstigare, något gick defenitivt inte ihop. Men på den tiden hade vi fortfarande journalister som gjorde sitt jobb, i detta fall på nyhetskanalen Fox. De grävde i saken och gjorde en serie inslag om saken. Alla inslagen kan hittas på youtube och även annorstädes när man söker på "israeli spy ring 2001".

Vad Fox kom fram till var att Israel kunnat spionera på USAs administration, inklusive CIA, FBI och Secret service, genom det amerikanska telefonsystemet eftersom "billing information" och viss hårdvarutillverkning var utlagt på entreprenad till ett par företag med Israeliska militärindustriella ägare. Där någonstans föddes idén att skapa detta nya maktinstrument.

- William

Anonym sa...

Den som är road av de tekniska lösningarna kring hur tjyvlyssningen går till, kan läsa mer på länken härnedan.

Notera att man inte alltid skall tro på allt. :-)

--------------------

"All About NSA's and AT&T's Big Brother Machine, the Narus 6400"

http://www.dailykos.com/storyonly/2006/4/8/14724/28476

"Specifically, this equipment was the Narus ST-6400, a machine that was capable of monitoring over 622 Mbits/second in real time in May, 2000, and capturing anything that hits its' semantic (i.e. the meaning of the content) triggers.

The latest generation is called NarusInsight, capable of monitoring 10 billion bits of data per second."

På WikiPedia;
http://en.wikipedia.org/wiki/Narus

Anonym sa...

Nyhetsserien av Fox-news från 2001 skall du se Mark, den har all bäring FRA och visar tydligt hur amerikansk säkerhetstjänst och polis blev komprometterade och kartlagda av företagen Amdocs och Comverse Infosys. Fox grävde upp hemligstämplade läckta dokument från CIA om hur Amdocs-information anändes för bla sociogram. Saker var lite lättare att förstå på den tiden innan Internet var så omfattande, det här gällde ju fråmst vanlig telefoni. Framförallt tredje delen tror jag du finner mycket intressant. Man kan dock märka att Fox är mycket noga med att åtminstone försöka att inte stöta sig med Israel, något de inte riktigt lyckas med eftersom de funnit det de fann. Både Amdocs och Comverse har haft (har) rätt omfattande verksamhet även i sverige. Comverse har efter Fox-avslöjandet bytt namn till Verint.

/ --

Anonym sa...

Missa inte att läsa många av de inskitsfulla läsarkommentarerna;

http://www.dailykos.com/story/2006/4/8/14724/28476/929/200431

" First they came for the hackers. But I never did anything illegal with my computer, so I didn't speak up.

Then they came for the pornographers. But I thought there was too much smut on the Internet anyway, so I didn't speak up.

Then they came for the anonymous remailers. But a lot of nasty stuff gets sent from anon.penet.fi, so I didn't speak up.

Then they came for the encryption users. But I could never figure out how to work PGP anyway, so I didn't speak up.

Then they came for me. And by that time there was no one left to speak up.

-- Alara Rogers, Aleph Press"

Anonym sa...

Ytterligare intressanta länkar
om bl.a samarbete mellan NSA och Microsoft.

Övervakning- och säkerhetssbranchen är tydligen en framtidsbransch. Då kan ena halvan av jordens befolkning övervaka den andra halvan, och sedan byter man plats. (OBS IRONI)

"NSA Is Building a New Datacenter In San Antonio"
http://yro.slashdot.org/article.pl?no_d2=1&sid=08/12/06/230221

"The NSA’s new data-mining facility is one component of a growing local surveillance industry"
http://www.sacurrent.com/news/story.asp?id=69607

Anonym sa...

Mark, om du vill ha mer att läsa om NSA, så finns det en kvinna som heter Susan Landau, som har riktigt bra koll på vad som har hänt i USA med NSA. Jag kontaktade henne för ett par månader sedan och hon är mycket bekymrad över utvecklingen med FRA i Sverige. Susan har följt den svenska debatten noggrant och hänvisar mig att läsa:

Jan/Feb issue of IEEE Security and Privacy, and my Washington Post op-ed from August 2007.

http://research.sun.com/people/slandau

Anonym sa...

Ett mycket konkret exempel på hur NSA:s signalspaning fungerar finns ju också tack vare visslaren hos AT & T. Det är bland annat Telias trafik i USA som tappas på detta sätt.

Mark Klamberg sa...

Intressant inslag om Amdoc. Lite ironiskt att NSA varnar amerikanska myndigheter för vad israelerna kan göra mot USA, när NSA med hjälp av "partnerländer" gör samma sak mot många andra länder. Det är väl det som kallas signalskydd.

Anonym sa...

Nädå Mark, inte alls ironiskt. Kom ihåg att detta publicerades för 9 år sedan, och mycket av informationen som grävdes fram var givetvis ännu äldre. NSA fanns knappt. Då blev de tagna på sängen, de hade inte insett möjligheten när de släppte in lite alla möjliga företag i telefonsystemet. Lite grann som hur tyska motsvarigheten gick i taket för några år sedan när en rysk oligark med kopplingar till Kreml började intressera sig för ägarandelar i Deutche Telekom.. (sök på NyTeknik om den "nyheten")

Vad man kan tala om istället för ironi, är embrace and extend. De förstod ju vilket maktmedel Isarel satt på, vilka snaskigheter de kunde sitta på, plockade ur den amerikanska godisburken av känslig information. Det skulle faktiskt kunna förklara ett å annat i USAs agerande gentemot Isaral i vissa sammanhang. Idag tror jag nog att USA är slutet som en mussla i denna aspekt, men många politiker från den tiden är fortfarande kvar med alla lik intakta i garderoben. Men de byts så sakta ut.

Detta är ju en aspekt på spioneri, att samla på andras garderobslik, sånt kan vara oerhört användbart, men väldigt smutsigt.

/ --

Anonym sa...

Re: Kålan, länka istället.

Menar du dessa två? Risking Communications Security: Potential Hazards of the Protect America Act [Jan/Feb 2008] (pdf)

och: A Gateway for Hackers The Security Threat in the New Wiretapping Law [August 9, 2007]

Fast denna artikel i WSJ är intressantare NSA's Domestic Spying Grows As Agency Sweeps Up Data [March 10, 2008]