måndag, januari 19, 2009

Konfrontation i försvarsfrågan och samtal med Hamas

Direkt från Sälen. I samband med socialdemokraternas presskonferens målade Urban Ahlin och Kent Härstedt upp en bild av att vallgravarna mellan blocken grävs allt djupare i försvarsfrågan. Socialdemokraterna har efterfrågat partiledaröverläggningar medan Tolgfors vill att diskussionen ska föras i andra forum, t.ex. i pliktutredningen. Efter att ha deltagit i och följt FRA-debatten förespråkar jag själv blocköverskridande lösningar framför blockpolitik. Sveriges säkerhet är inte vilken fråga som helst.

Urban Ahlin, Kent Härstedt och de närvarande journalisterna kunde inte kontrollera smilbanden när frågorna kom om utsikterna för att den rödgröna arbetsgruppen "för en rättvis och hållbar värld" ska kunna presentera en gemensam regeringsplattform för utrikes- och säkerhetspolitik. Utsikterna för att Lena Hjelm-Wallén som 2003 var med och la fram fram förslaget om EU:s nya grundlag ska kunna enas med Per Gahtron blir nog inte lätt.

Sten Tolgfors har på sin blogg ställt frågan vem som talar för socialdemokraterna, är det Sydow, Juholt, Karlsson eller . . . Sahlin? Svaret blev försvarsutskottets Anders Karlsson. Samtidigt betonade Ahlin och Härstedt att det inom socialdemokraterna förs en öppen diskussion fram till att socialdemokraterna ska reagera på regeringens inriktningspropositionen (som lämnas i mars 2009).

Under presskonferensen förklarade Kent Härstedt och Urban Ahlin att socialdemokraterna kan medverka i en försoningsprocess mellan Hamas och Fatah. Som en del av detta är det möjligt att socialdemokratiska riksdagsledamöter träffar och samtalar med representanter för Hamas, även om detta inte innebär ett formaliserat samarbete. Som en tanke rapporterar DN och SvD att president Mahmud Abbas öppnar för en samlingsregering mellan hans Fatah och fienden Hamas.

1 kommentar:

Klaus-Peter Beiersdorf sa...

Jag är väldigt oroad.

http://tyskungen.se/fn-sviker-igen/

/Klaus