onsdag, november 04, 2009

Sprututbytesprogram även i Stockholm

I folkpartiet har det sedan länge pågått om sprututbytesprogram där partiets tyngsta organ, landsmötet, tagit ställning för att sådana kan prövas. När frågan avgjordes var jag en av dem som på landsmötet argumenterade för detta.

Med anledning av vad generaldirektörerna Socialstyrelsen, Smittskyddsinstitutet och Statens folkhälsoinstitut skriver på DN Debatt menar jag att det är dags att även införa sprututbytesprogram i Stockholms län.

Jag kan ha respekt för de som tidigare hävdat att det saknas vetenskapligt stöd kring fördelarna med sprututbytesprogram, men nämnda generaldirektörer stödjer sina slutsatser på till synes stabil statistik. Läs även vad Seved Monke, Amanda Brihed, Alexander Bard, Gustav Andersson, Linnea Darell, Peter Andersson, Per Pettersson, Gulan Avci och Andreas Bergström skriver.

6 kommentarer:

Stardust sa...

Det som står i artikeln är ju inte direkt några nyheter. Jag har ingen respekt kvar för sprutbytesmotståndarna. De har talat mot bättre vetande i ett decennium, och rapar hela tiden upp samma utslitna argument.

http://www.aftonbladet.se/debatt/article97676.ab

http://www.expressen.se/debatt/1.764684/politiska-halvlogner-eldar-pa-hiv-smittan

http://www.newsmill.se/artikel/2009/08/25/moralism-maskerad-som-vetenskap-infekterar-sprutbytesdebatten

Mark Klamberg sa...

Jag håller med dig. Det är lite av intern diskussion i folkpartiet där landstingspolitikerna har pekat på att det i vissa forskningsrapporter inte finns stöd för sprututbytesprograms positiva effekter. Jag tycker denna artikel på DN Debatt i någon bemärkelse bör avgöra frågan.

blippe sa...

Har du eller har du inte respekt för deras argumentation? :D

Respekten för intellektuell hederlighet hos sprututbytesmotståndare borde vara lika hög som hos evolutionsförnekare och vaken-typer.

När sprututbyte införs är inte en dag för tidigt.

Anonym sa...

Kan inte göra annat än att hålla med blippe - det är inte en dag för tidigt.

Stardust sa...

Ja, det har varit en smärtsam process för Folkpartiet och även för Socialdemokraterna och flera andra partier. Men nu borde frågan en gång för alla vara avgjord - det bedömningen gör alla jag har talat med idag. Låt oss hoppas att det är så.

manen sa...

och det är fanimej på tiden!