söndag, februari 28, 2010

Rödgröna måste ge besked om RUT

I Expressen kan man läsa att Mona Sahlin (s) inte vågar ta debatten med Maud Olofsson om avdrag för hushållsnära tjänster. Mary Jensen pekar på flera positiva aspekter med reformen, inte minst att fler jobb blir vita, de som arbetar i branchen får ta del av välfärdssystemet. Kent Person anser att det handlar om arbetslinjen. Rasmus Jonlund pekar på att detta blivit den stora inrikespolitiska frågan denna vecka. Seved Monke sätter sitt hopp till de borgerliga partierna i denna fråga. Magnus Andersson förklarar att alliansen inte kommer släppa denna fråga. Maria Byström verkar tycka att hela diskussionen är märklig.

Nyamko Sabuni skriver på Newsmill att de rödgröna har en skyldighet att ge ett svar till de personer som arbetar inom branchen. Ska det bli som vänsterpartiet vill och att tusentals bli arbetslösa? Ska miljöpartiet få bestämma vilket innebär att avdraget avskaffas när konjunkturen vänder? Frågan är vad socialdemokraterna vill. Mikael Damberg vill att avdraget ska riktas mot barnfamiljer medan Mona Sahlin vill rikta de mot de äldre. På sin kongress i höstas bestämdesocialdemokraterna att avdraget ska avskaffas. Socialdemokraternas talesman i frågan, Luciano Astudillo, går emot både Damberg och Sahlin när han förklarar att kongressbeslutet står fast. Det handlar om 11 000 arbetstillfällen, vilket ska jämföras med att Mona Sahlin var beredd att låta staten köpa Saabs bilfabrik för att rädda 3 500 jobb.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Nej varför måste dom det? Varför ska de vara lika dumma som alliansen och har bråttom hela tiden. för övrigt är det en skitreform som gynnar rika.

Anonym sa...

på bekostnad av fattiga.

Mark Klamberg sa...

Anonym,
Om de rödgröna tänker göra 1000-tals arbetslösa och öka svartarbetet vid en valseger så är det bra om de berättar det före valet.

Anonym sa...

Det här med argumentet att det blir svarta tjänster är det dummaste jag hört. i så fall kan man göra allt lagligt så har vi inga brott. Varför skall vissa fuskare belönas med skattereduktion och andra jagas hårdare? Kan det ha något att göra med vart de som framförallt utnyttjar tjänsten bor och vad det tillhör för klass?

Bob sa...

Hej!

Jag tänkte tipsa om en intressant och lite kul video om hur de rödgröna partierna i dagarna kommit att göra gemensamt front mot skatteavdraget för hushållsnära tjänster.

http://www.youtube.com/watch?v=_gOi52SfV7s