fredag, mars 19, 2010

Birgitta Rydberg lägger fram förslag om sprututbyte

Sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg (fp) berättar i DN att i höst startar ett sprutbytesprogram för narkomaner i centrala Stockholm.

Programmet kommer att pågå till att börja med i fyra år. Syftet är att hälsovården ska nå personer som man tidigare inte har fått kontakt med, se till att de får sjukvård, bygga upp ett förtroende och så småningom få in dem i behandling. Samtidigt ska en vetenskaplig utvärdering ska göras parallellt med försöket, för att undersöka sprutbytesprogrammets inverkan på smittspridning och narkotikaanvändning. Detta ska välkomnas.

Förslaget har stöd från centern, kristdemokraterna och förmodligen oppositionen, men inte moderaterna. Det tycker jag är ett gott exempel på varför det behövs ett starkt socialliberal parti inom alliansen.

Birgitta Rydberg lägger ut texten på sin blogg. Seved Monke, Anna Starbrink, Gustav Andersson, Raymond Svensson, Per Ankersjö och Olov Lindqvist skriver på samma tema.

4 kommentarer:

Leif Mohlin sa...

På tiden. Inte en minut försent. Grattis.

Att det dessutom behövs ett starkt socialt medvetet liberalt parti är också sant.
Det konservativa partiet har ju just visat sin hemvist med en justitieminister som trasslat till det för sig.

Christoffer Willenfort sa...

Ärligt talat är det inte lite historierevisionism att indirekt påstå att Birgitta Rydberg skulle vara för ett sprutbytesprogramm ?

Om man har koll på historien så vet man att hon har varit den största bromsklossen i detta de senaste åren.
så jag undrar hur och varför hon har ändrat åsikt ?

Mark Klamberg sa...

Christoffer,
Det stämmer att Birgitta Rydberg varit mot sprututbytesprogram, men hon har tagit till sig argument och ändrat uppfattning. Det bör applåderas och uppmuntras. Mitt inlägg är en del av detta.

Peter Andersson sa...

Mark
Jag ska blogga om vårt beslut i HSN idag..och länkar nog till dig. För sanningen är att vi andra har fått släpa Rydberg till den position hon tog idag, hur bra den än är. Senast på landstinget blev jag själv nedsablad i en debatt med henne om att vara "totalt fokuserad på sprutan" vilket förstås inte stämmer. Men även om det "släpande" bakom så..visst är det bra att beslutet nu har fattats