fredag, mars 19, 2010

Samtal mellan en amerikan och några inlänningar

Idag deltog jag på en lunch med Farah Pandith, amerikanska UDs särskilda representant för muslimska grupper. Med på lunchen var även Jonas Morian, Fazeela Zaib och Dilsa Demirbag Sten. Vi diskuterade framförallt muslimers deltagande i den svenska offentliga debatten. Det var väldigt intressant att lyssna på Faazela Zaib som förklarade hur hon är trängd mellan dem som tycker att hon är för religiös genom att hon bär slöja och de som vill att hon ska ta starkare ställning genom att bli en mer "radikal muslim". Min reflektion var och är att det finns inte en muslimsk röst även om det ofta ges den bilden i media, utan det finns många röster. Mer radikala muslimer får utrymme på bekostnad av personer som Faazela Zaib. Även om många diskuterar muslimers roll i det svenska samhället så är det sällan vi får höra de vettiga röster som finns. Därför vill jag tipsa om Faazela Zaib, det senaste inlägget handlar om hur det är att gå SFI (Svenska för invandrare) i Kristianstad. På praktiken får deltagarna tydligen öva genom att prata arabiska vilket verkar något kontraproduktivt med tanke på SFIs syfte. När mina föräldrar 1969 kom till Sverige var det svenska som gällde, utbildning och vanligt, men enkelt, jobb direkt. Kan vi inte testa det istället?

Bilden har jag tagit från Faazela Zaibs blogg, läs hennes inlägg om lunchen här. Jonas Morian tipsar via sin blogg om TV4s intervju med Farah Bandith.

7 kommentarer:

Fazeela Selberg Zaib sa...

Hej Mark! Vad snabb du är :)

Tack för all support, jag uppskattar det verkligen.

Ja du, den integrationsmodellen du beskriver verkar ha totalt fallit bort från politikernas agenda.

It's not "rocket science" liksom...

Mark Klamberg sa...

Jag la upp bilden från din blogg, hoppas det är ok!

Anonym sa...

Skäms på dig Fazeela! Hur kan du vara vän med en sionist?
Fy!

Mark Klamberg sa...

Anonym,
Vem är sionisten?

Blir man sionist efter vilken åsikt man har eller efter etniskt urpsrung, vilken religion eller ras man tillhör?

Du får gärna definiera vad du menar med sionist och hur man fastställer vem som tillhör denna grupp.

Om du bara tycker illa om judar, skriv det så slipper vi ordlekar.

Stefan sa...

Fazeela är förmodligen själv sionist. Det luktar illa här inne!

Stefan sa...

Man blir inte sionist efter etnicitet eller religion men dock om man som du sympatiserar med apartheidideologier som Sionismen samt när man stödjer stater som tillämpar Sionismen fullt ut. Känner du att du tillhör någon ras, Mark?

Hur kan man då tala om demokrati? Jag skulle fan skämmas.

Varför skulle vår anonyme vän tycka illa om judar? För att troligen han är emot plundring, terrorism och ockupation? Är han antisemit för det?

Mark Klamberg sa...

Stefan,
Vad jag vet är ingen på bilden för ockupation, plundring eller terrorism.