onsdag, oktober 27, 2010

Datalagring även för bötesbrott

I Sveriges Radios intervju med riksdagsledamoten Johan Linander (c) framgår det att datalagringsdirektivet kommer att genomföras på sådant sätt att uppgifterna även kan användas för bötesbrott, t..ex. olovlig fildelning. Det var något som polismetodutredningen flaggade för i sitt betänkande "En mer rättssäker inhämtning av elektronisk kommunikation i brottsbekämpningen (SOU 2009:1)" och som vi kommenterade i ett remissvar från Stockholms universitet. Jag trodde att politikerna skulle backa, inte gå lika långt som polismetodutredningen föreslår och endast låta datalagrade uppgifter användas för allvarligare brott för att göra debatten lättare.

Då har väldigt få uppmärksammat att polismetodutredningen även föreslår att datalagrade uppgifter ska kunna användas för underrättelseändamål vilket väcker svåra frågor. I SU:s remissvar ställde vi oss skeptiska till att uppgifterna kan användas för att förebygga och förhindra brottet olovlig kårverksamhet eftersom det skaver mot gränsen för otillåten åsiktsregistrering att övervaka personer på alltför lösa grunder. Vi får se om diskussionen även kommer dit eller om vi stannar i fildelningsdebatten.

Media och bloggar
SvD, DN, Mikael Nilsson, Rick Falkvinge, Anna Troberg, Anders Lindbäck

9 kommentarer:

Christopher Kullenberg sa...

Här har vi promemorian i sin originaltext

http://werebuild.eu/wiki/Promemoria_Justitieutskottet

ser inte så bra ut...

Jerker Montelius sa...

Din fru jobbar i den regering som vill införa detta. Talar ni inte med varandra längre över köksbordet? Hur har hon mage att sitta kvar? Var går gränsen för vad som en person kan ställa upp på?

Lars-Erick Forsgren sa...

Det borde bli ett uppror inom regeringen (Birgitta m fl) och inom regeringspartierna... eller dog allt motstånd mot övervakningen i och med att Camilla L och Agneta Berliner åkter ur riksdagen.

Var är t ex Karl Sigfrid, Federly, Annie J... vet någon?

Jakob sa...

@ Lars-Erick m.fl.:

Kom ihåg att det samtidigt kommit in en ny integritetsvän i riksdagen.

Nemokrati sa...

Det här är diktatur fattar ni inte det. Ren diktatur. 30-talet tvångsupprepar sig och vid rodret sitter högerextrema regeringar. Det handlar om åsiktsregistrering och snart kommer även åsikter och misshaglig kritik att straffas polisiärt, folk kommer att börja försvinna osv, utelämnas till främmande makt, interneras enligt EAW - särskilt när Schengen II implementeras. Regeringen blir allt mer korrupt för varje dag som går - Kristersson tillsätts, som haft minst sagt ifrågasättbara lägenhetsaffärer för sig, Arkelsten har åkt på bjudresor betalda av Shell, Odell har sålt sitt Bellstasund för 72 miljoner till AP-fonder medan han var minister med AP-fonderna som ansvarsområde, Carl Bild är iom sitt styrelseuppdrag i Lundin Oil indragen i förundersökning om brott mot folkrätten, Littorin hade en bluffexamen och avgick under nedtystade former, regeringen bryr sig inte om kritik från riksrevisionen som gäller en helt och hållet icke "evidensbaserad" arbetsmarknadspolitik, kritik om regeringskostnaders expansion hörsammas inte heller, remissinstanserna körs regelmässigt över i lagförslagen, lagtexter med allt annat än professionell framtoning skrivs och hafsas fram, man mörkar vad kommande lagförslag verkligen innehåller, moderaterna har köpt röster i förorten, moderater har förbjudits att tala med journalister i Almedalen. Det högerextrema våldet har redan börjat visa sig på öppen gata - i Malmö. osv osv osv Detta är verkligen skrämmande. Diktaturen är här.

Anonym sa...

Karl Sigfrid:
http://karlsigfrid.se/2010/10/27/sa-flyttar-staten-fram-sina-positioner-och-monterar-ned-ratten-till-ett-privatliv/

Anders Andersson sa...

Mark, har min förra kommentar i denna tråd fastnat i spam-filtret?

Dennis Nilsson sa...

JA SUCK! Demokrati fungerar, ifall man tror på den.

I annat fall får väl jänkarna gå in igen och rädda oss Européer från oss själva.

Vill du inspireras i att demokrati fungerar så kolla in gärna Free Speech TV på URL: http://livestream.com/freespeechtv

Samma GO-ANDA och förtroende för att demokrati fungerar skulle vi verkligen behöva här i Europa.

Jonas sa...

Jaha.

Då var det officiellt.

Jag begriper hur man kan sitta kvar som allianspolitiker idag. Har de ingen skam i kroppen?

Att de hatar småföretag har jag insett för länge sedan men att de har så lite till övers för mänskliga rättigheter förvånar mig fortfarande.