lördag, augusti 30, 2008

Dagordningar i FRA-debatten

FRA-debatten är en ständigt pågående kamp om dagordningen som vi FRA-kritiker måste vinna gång på gång. För att göra detta måste vi identifiera regeringens respektive vår egen dagordning. Detta är min analys och mitt förslag. Om vi kan nå en samsyn kring vilken dagordning vi vill ha och vi gemensamt drar åt den riktningen så kommer vi lyckas.

Regeringens dagordning
1. Visa regeringsduglighet (se etikett regeringsduglighet)
2. Kompromiss
3. Förstärk hotbilden, gör människor oroliga för krig och terrorism
4. Motståndarna har missförstått, är okunniga och är extermister som inte bryr sig om Sveriges säkerhet
5. Begär av FRA-kritiker förslag på förändringar i FRA-lagen så att de och allmänheten kan acceptera lagen. Syftet är att splittra de sex folkpartisterna och grumla debatten (se etikett grumling av debatten)
6. Regeringen ska inte delta i debatten eftersom argument, kunskap, debattförmåga och debattvilja saknas hos de egna företrädarna saknas. I värsta fall får riksdagsmännen agera som buffert.
7. FRA-kritikerna i de egna partierna ska tystas och hållas fast så att de inte förhandlar med oppositionen. Det är därför fp och c tillsatt arbetsgrupper som lämnar förslag.
8. Eftersom lagens konsekvenser ej får avslöjas ska regeringen och FRA-företrädare tala i liknelser istället för om lagens faktiska innehåll. Det är därför de inte talar om "överföring av all trafik till FRA" utan om vattenfall, poliskontroller och knarkhundar. Är det någon som tror att det rinner vatten genom fiberoptiska kablar. Finns det poliskontroller och knarkhundar i dessa kablar?
9. Vissa saker som FRA gör är otrevliga eller märkliga, t.ex. att yttre hot kan röra ekologiska kriser, ekonomiska utmaningar som valutaspekulation och räntespekulation. Det kan vara vad som helst. Då använder regeringen ordet "t.ex." för att utlämna viktig information (se detta inlägg)

Förslag till dagordning för FRA-kritikerna
1. Vi bryr oss om det politiska innehållet
2. Riv upp, gör om, gör rätt
3. FRA är massavlyssning (se etikett massavlyssning)
4. FRA är kartläggning av alla svenskar (se etikett sociogram)
5. FRA-kritikerna kommer från alla delar av det svenska samhället, men står enade i motståndet
6. Vi vill tänka utanför boxen. Lösningen på alla samhällsproblem är inte massavlyssning. Först identifierar vi problem (hot), därefter hittar vi lösningar som ej bygger på massavlyssning ( se etikett alternativet)
7. Vi vill samtidigt värna brevhemligheten, den personliga integriteten och trygghet för Sveriges medborgare (se etiketterna alternativet och effektivitet)
8. FRA-kritikerna är sedan länge mer kunniga än regeringen och de riksdagsledamöter som röstade ja (se etiketten dubbeltänk)
9. Den del av FRA-kritikerna som kommer från de borgerliga partierna stjälper inte de borgerliga partierna utan räddar dem inför framtiden. Därför är det rätt att byta sida.
10. Vi resonerar och är öppna för nya intryck. Vi samtalar gärna med FRA-förespråkare. Vi bloggare ser oss inte som konkurrenter utan som komplement till media.
11. Vi talar om vad som står i lagen och inte i liknelser (vattenfall, poliskontroller och knarkhundar)
12. Vi lyssnar på matematikerna, datalogerna och teknologerna vid våra universitet

10 kommentarer:

Tomas Mattsson sa...

Bra förslag, såväl detalj som ordentliga svängar, det ställer jag upp på.

Anonym sa...

Bara en snabb, kort grej... Sätt gärna ut citationstecken här så blir det ännu tydligare:

Då använder regeringen ordet "t.ex." för att utlämna viktig information

Anonym sa...

När det gäller FRA-kritikernas dagordning följer den inte alls verkligheten. Splittringen är total. Aktiviteterna utanför bloggarnas värld är katastrofal.
Varför - det saknas socialister i kampen! Socialister vet hur man skapar opinion och engagemang.

Mark Klamberg sa...

Minata,
Du har rätt att det är splittrat. Det är därför vi måste föra denna typ av diskussion.

Tomas Mattsson sa...

Jag vill gärna i sammanhanget, hoppas det passar sig, skicka en hälsning till dem som förespråkar den fysiska massövervakning som FRA är på god väg att tillåtas administrera. Jag gör det genom ett citat ur verk, verket får ni ta reda på själva, det är inte svårt, som i vida kretsar anses ha påverkat det västerländska tänkandet en hel del:

"Ja, du är min skugga, sade Zarathustra slutligen sorgset, du löper ingen liten fara, du fria ande och vandrare! Du har haft en dålig dag: se till att du inte får en värre afton! För ostadigt folk som du kan till sist även ett fängelse bli ett saligt rum! Har du sett hur fångna brottslingar sover? De sover lugnt, de njuter sin nya säkerhet. Akta dig, min skugga, så att du inte blir infångad av en trång tro, en hård och sträng vantro. Dig frestar och förför numera allt, som är fängslat och fast. Du har förlorat målet. Hur skall du kunna skyla denna förlust med skämt? Därmed har du förlorat vägen. Se till att du inte också förlorar lusten att gå!

Du trötta fjäril!"

Anonym sa...

@Minata:
Mycket av kraften i motståndet kommer just av att det kommer från alla håll.

Det är ju fantastiskt positivt att i stort sett alla från moderater till socialister har ett gemensamt mål men ändå kommer från totalt olika utgångspunkter.

Det innebär en rent otrolig kraft i motståndet mot FRA-lagen.

Det som nu händer är en enorm vitalisering av hela det politiska livet.

Det finns gott hopp om att engagemanget för politikens dagsfrågor ska fortleva långt efter att FRA-lagen är avskaffad och begravd!

Vi skriver nu allihop tillsammans HISTORIA!

Anonym sa...

@hans j
Vi ser nu att FRA-motståndet dirigeras från Piratpartiet. Svart Måndag och stoppafralagen.nu har svårt att ta över ledartröjan. Centeruppropet har tjänat ut sin roll. Karl Sigfrid (M) är marginaliserad. Folkpartiet har motståndsgrupper aktivt. Men, var finns socialisterna? Alice Åström syns och märks men hon vurmar mer för integrationsfrågan än den socialistiska kampen i mina ögon.
Socialdemokraterna njuter av att inte göra någonting och skörda hem vinster. En splittrad motståndskamp i allra högsta grad.

Tomas Mattsson sa...

I Guds Enhets lära har den människa bränt upp allt sitt agg,
Vars ögon öppnats för alla religioners tomma anspråk och föregivna syften.
För världslig vinnings skull ligger den ena sekten i strid med den andra:
Medan de, som skäl härför, andraga sin lära och förebära sin tro.

Sehabi Asterabadi

Kategoritänkande har FRA-motståndet lagt bakom sig.

Anonym sa...

@Minata:
Du har rätt!

Det är en splittrad motståndskamp. Det gör den nära nog "ostoppbar"...

Jag skrev inte att man arbetade enat. Men målet är samma. I stort sett.

Håll med om att det politiska livet kokar just nu.

- Kablarna får inte kopplas till FRA!

Christian sa...

Ni får ursäkta att inlägget blir så långt men har mycket att få ur mig. :P

Ett par (uppenbara) tankar:

Det som behövs är långsiktiga strategier.

Motståndet bör verka/samlas kring EN seriös och saklig punkt där kampen kan illustreras och framföras(websida, politiskt parti, person eller dylikt)- en trovärdig frontfigur eller paraplyorganisation.

Sedan bör man, när det betyder som mest (i likhet med makthavarna), enat nyttja media, PR, reklamskyltar och dylika kanaler för att föra ut information kring ämnet samt framhäva existensen av denna enade "punkt". Finansiering bör inte vara något större bekymmer med dagens opinion. Det kanske viktigaste är strukturen och vilket språk som används.

Tror inte att det i längden kommer att räcka med att bara inkludera de "eldsjälar" som själva söker informationen.
Även mediamättade Svensson måste direkt informeras och aktiveras.
Ordet "matas" må verka lite syniskt men jag är rädd för att det är vad som krävs. 2 skift och underbemanning tar ut sin rätt.

Dessutom tror jag även att en breddning av ämnet behövs för att (återigen i likhet med makthavarna)
sätta tvivel i gemene mans huvud angående förespråkarnas agenda/trovärdighet, samt att tvinga dessa att försvara sig på så många fronter som möjligt.

Saker som t.ex. vart pengar för att driva valkampanjer kommer ifrån (och att göra dessa offentliga), varför ex. den förut så kritiska (f.d) Säpochefen Anders Eriksson helt plötsligt blir positiv, i samma veva som han blir ordförande i "Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden", hur det kommer sig att det är HELT omöjligt för folket att avsätta en regering och VARFÖR i guds namn Svenskt näringsliv stödjer signalspaning (helt ologiskt)?
Och det finns många fler sprickor i systemet som kan och bör belysas.

Man måste spela spelet helt enkelt.


Ps. Det jag personligen oroar mig mest för just nu är dock sambandet signalspaning och 2008/2009 års regeringspropositioner.
Otäck läsning. Favoriter i sammanhanget är nog "Sveriges antagande av rambeslut om en europeisk bevisinhämtningsorder " och "Åtgärder för att utreda vissa samhällsfarliga brott, m.m"